ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ «ЦИФРОВІЗАЦІЇ» СУСПІЛЬСТВА - КОРБУТ, Сергій; МАТЮХ, Сергій; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто особливості впливу державного управління на економічну безпеку України в умовах «цифровізації» суспільства. Підкреслено, що за умов війни економічна безпека набуває стратегічного значення, а методи, інструменти та підходи до управління трансформуються під впливом цифровізації, що дозволяє оперативніше реалізовувати необхідні інституційні зміни та потребує оперування значним обсягом актуальної аналітичної інформації. Метою статті визначено встановлення основних тенденцій соціально-економічного розвитку України та ідентифікацію впливу державного управління на її економічну безпеку. У викладі основного матеріалу узагальнено глобальні шоки останнього десятиліття (пандемія COVID-19, війна в Україні, торгівельно-технологічне протистояння США та Китаю, Brexit, енергетична й інфляційні кризи) та їх вплив на економічні процеси й інституційні трансформації. На основі DHL Global Connectedness Report проаналізовано динаміку глобального індексу зв’язаності DHL і його компонентів (торгівля, капітал, інформація, люди), що свідчить про відсутність загального тренду до де-глобалізації та про перехід до режиму високого, але структурно мінливого рівня зв’язаності. Висвітлено динаміку світових індексів невизначеності (WUI, WPUI, WTUI) та зроблено акцент на ускладненні зовнішнього контуру для України. Показано інституційне закріплення розриву двосторонніх економічних зв’язків України з рф через запровадження повної заборони імпорту та експорту товарів. Проаналізовано зростання державного та гарантованого державою боргу України, а також динаміку споживчих цін у порівнянні з групами країн. Оцінено цифрову спроможність державного управління за індексом е-урядування EGDI (2003–2024 рр.) і підіндексами онлайн-послуг, телекомунікаційної інфраструктури та людського капіталу; зафіксовано результативність за складовими сервісів і інфраструктури та обмежувальну роль людського капіталу. У висновках підкреслено високу чутливість національної економіки до геополітичних ризиків і значущий вплив держави на економічну безпеку макро-, мезо- та мікрорівня, а також необхідність подальших досліджень специфіки такого впливу.