ІНДИКАТИВНА ОЦІНКА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ГОРЯЧОВА, Олена; ПЕДЧЕНКО, Геннадій; ПИРІГ, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано сучасний стан продовольчої безпеки України в умовах тривалих воєнних дій та економічної нестабільності. Метою дослідження є індикативна оцінка поточного стану продовольчої безпеки України шляхом аналізу ключових національних та міжнародних індикаторів продовольчої безпеки. Проаналізовано положення Стратегії продовольчої безпеки України та Методику розрахунку індикаторів продовольчої безпеки, виявлено суттєві недоліки чинної системи моніторингу, серед яких — відсутність єдиної системи критеріїв оцінювання, недостатня структурованість статистичних даних та обмежена доступність інформації щодо показників продовольчої безпеки на рівні домогосподарств. На основі аналітичних даних показано, що понад третина населення України перебуває у стані помірної або тяжкої продовольчої нестабільності, рівень недоїдання майже утричі перевищує середньоєвропейський. Отримані результати свідчать про високий рівень уразливості продовольчої системи країни та відображають необхідність термінового перегляду підходів до моніторингу, оцінювання й управління продовольчою безпекою.