ФІНАНСОВІ ВАЖЕЛІ ТА СТИМУЛИ РОЗВИТКУ МІКРО-, МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - СЕМЕНОВА , Валентина; КАРАТНЮК , Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовані основні фінансові важелі та стимули розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ) в Україні в умовах повоєнного відновлення та євроінтеграції. Встановлено, що ММСБ здатний швидко відновлюватись і продовжувати функціонувати в умовах значної варіативності криз, що можуть мати економічну, політичну, військову, природну та інші першооснови. Розглянуто поточний стан та значення мікро-, малого та середнього бізнесу у економіці держави. Проаналізовані основні економічні показники діяльності ММСБ в Україні за 2024 рік, а саме частка малих та середніх підприємств в структурі економіки України, кількість зайнятих працівників та обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) ММСБ. Вивлено, що підвищення темпів розвитку ММСБ можливе лише за умови держаної підтримки в управлінні економікою. Досліджено міжнародний досвід державної підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва в умовах повоєнного відновлення, з акцентом на практиках Німеччини, Південної Кореї та Японії. На основі аналізу сформульовано висновки щодо необхідності впровадження фінансово-економічних важелів та вироблення комплексних заходів підтримки, спрямованих на посилення ролі мікро-, малого та середнього бізнесу у забезпеченні економічної стабільності та інноваційного розвитку України. Окремлена важливість переорієнтації економіки України на сектори з високою доданою вартістю.