ЦИФРОВІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНИМ РОЗВИТКОМ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ КАПІТАЛІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - ЗАПОРОЖЕЦЬ , Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексне осмислення цифровізації державного управління регіональним розвитком як системного чинника зміцнення економічної безпеки держави та інструменту капіталізації територіального потенціалу. Обґрунтовано, що в умовах глобалізаційних трансформацій і зростання ролі новітніх технологій цифровізація виходить за межі технічної модернізації управлінських процесів і набуває характеру інституційної реформи, яка змінює логіку функціонування суб’єктів державного управління, механізмів стратегічного планування та способів використання ресурсів регіонів. Розкрито зміст інституційно-організаційного механізму, який охоплює структурну трансформацію системи державного управління, інтеграцію органів влади в єдині інформаційні екосистеми, впровадження аналітичних платформ у стратегічне планування, а також формування систем цифрового моніторингу й управління ризиками. Обґрунтовано роль цифрово-інструментального механізму як технологічного базису сучасного управління, що забезпечує інформаційно-аналітичну підтримку процесів прийняття рішень, моделювання сценаріїв розвитку та оцінювання потенціалу територій. Значну увагу приділено економіко-стимулюючому механізму, спрямованому на перетворення оцифрованого ресурсного потенціалу територій у вимірювані економічні результати. Доведено, що синергія цих механізмів формує цілісну модель цифрової трансформації державного управління, у межах якої цифровізація виступає стратегічним детермінантом економічної безпеки держави через підвищення конкурентоспроможності територій, ефективності використання ресурсів і рівня інституційної прозорості.