СУЧАСНІ ХВИЛІ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯ - КОЛОША , Василина; ФИЛЮК , Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Проаналізовано динаміку розвитку світового ринку злиттів та поглинань. Встановлено, що у ХХІ ст. на ринку спостерігалися дві хвилі злиттів та поглинань, які мають глобальний характер. Виявлено, що основними особливостями шостої хвилів злиттів стали проактивна позиція акціонерів, значна роль приватного капіталу та левериджованого викупу. Розкрито вплив закону Сарбанеса-Окслі на перебіг шостої хвилі. Розкрито специфіку сьомої хвилі концентраційних угод, зокрема активну участь країн БРІКС, зростання попиту на технології та цифрові активи, укладання угод з метою досягнення соціальних та екологічних цілей, активна участь у фінансуванні угод SPAC компаній, тощо. Проаналізовано стан вітчизняного M&A. Доведено, що специфіка його функціонування зумовлена історичними, економічними та політичними факторами розвитку України. Досліджено галузеву структуру вітчизняного ринку. Здійснено порівняльну характеристику світового та українського ринку злиттів та поглинань. Виявлено низку факторів, які знижують привабливість вітчизняного ринку для іноземних інвесторів