ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ЦИФРОВОМУ МАРКЕТИНГУ - ЯРОВА , Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Ця наукова стаття присвячена дослідженню ролі та перспектив використання штучного інтелекту у розвитку сучасного цифрового маркетингу. У статті розглянуто сучасний інструментарій штучного інтелекту в цифровому маркетингу, обґрунтовано, що сучасний цифровий маркетинг еволюціонував від масових рекламних повідомлень до персоналізованих взаємодій, заснованих на аналізі великих масивів даних. Особливу увагу приділено можливостям штучного інтелекту щодо автоматизації маркетингових процесів, підвищення ефективності аналітики та формування індивідуалізованих пропозицій для споживачів.У роботі проаналізовано основні технологічні напрями розвитку штучного інтелекту та їх інтеграцію в маркетингову діяльність підприємств, зокрема алгоритми машинного навчання та генеративний штучний інтелект. Розглянуто переваги застосування ШІ в прогнозній аналітиці, створенні динамічного контенту, роботі чат-ботів і віртуальних помічників, а також у процесах гіперперсоналізації маркетингових комунікацій.Окрему увагу приділено проблемним аспектам використання штучного інтелекту в цифровому маркетингу, серед яких питання конфіденційності даних, етичні ризики, наявність алгоритмічної упередженості та відсутність єдиного регуляторного середовища. На основі аналізу сучасних досліджень і практичних кейсів визначено ключові тенденції подальшого розвитку цифрового маркетингу, пов’язані з поширенням гіперперсоналізації, голосового та візуального пошуку, а також зростанням ролі контенту, згенерованого штучним інтелектом. Зроблено висновок, що ефективне та відповідальне впровадження інструментів штучного інтелекту є важливою передумовою підвищення конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці.