КОНЦЕПЦІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПОЛОЖЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СТЕЙКХОЛДЕРНО-ОРІЄНТОВАНОЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ГЛАЗОВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена аналізу концептуальних, організаційних та економічних аспектів реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії управління підприємствами в контексті розвитку територіальних громад. В умовах сучасних трансформацій економіки України, зокрема децентралізації та активізації громадянського суспільства, виникає необхідність інтеграції інтересів власників, працівників, клієнтів, постачальників та місцевих громад у стратегічне планування підприємств. Організаційний блок стратегії включає картографування стейкхолдерів, встановлення каналів комунікації, формування робочих груп та інтеграцію їхніх інтересів у внутрішні процеси управління. Економічний блок передбачає оптимізацію ресурсів, фінансову стабільність, планування інвестицій, управління ризиками та створення доданої вартості для стейкхолдерів. Впровадження стейкхолдерно-орієнтованої стратегії сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств, забезпечує соціально-економічну стійкість територіальних громад і формує довгострокову цінність для всіх зацікавлених сторін.