МЕТОДИ ОЦІНКИ БІЗНЕС-ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ГІЛЬ, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Сучасні умови функціонування суб’єктів господарювання в Україні характеризуються високим рівнем невизначеності, зумовленим воєнними викликами, трансформацією глобальних ланцюгів постачання та прискореною цифровізацією економіки. За таких умов особливої актуальності набуває проблема оцінювання бізнес-діяльності підприємств як основи для ухвалення обґрунтованих управлінських рішень. Водночас використання універсальних методів оцінювання без урахування ринкової специфіки не забезпечує належної точності аналітичних висновків, оскільки логіка створення вартості, поведінка клієнтів та механізми формування попиту істотно відрізняються на ринках B2B та B2C. Метою статті є обґрунтування методичного підходу до оцінювання бізнес-діяльності суб’єктів господарювання з диференціацією методів і моделей залежно від їх ринкової орієнтації на B2B або B2C сегмент. У межах дослідження систематизовано та порівняно інструментарій оцінювання з позицій їх управлінської цінності, переваг і обмежень у різних ринкових контекстах. Методологічну основу дослідження становлять методи системного та порівняльного аналізу, узагальнення, економіко-математичні та аналітичні підходи. Запропоновано авторську класифікацію інструментів оцінювання, що охоплює 41 метод і модель, згруповані в інтелектуально-когнітивні та аналітично-об’єктивні підходи. Доведено, що хоча більшість методів мають універсальний характер, їх управлінська значущість суттєво змінюється залежно від типу ринку. Результати дослідження свідчать, що для B2B-сектору пріоритетними є інструменти оцінки партнерської надійності, ризиків та взаємодії зі стейкхолдерами, тоді як для B2C-ринку ключового значення набувають методи аналізу цифрової зрілості, поведінки споживачів та ефективності масових продажів. Запропонований диференційований підхід до оцінювання бізнес-діяльності дозволяє підвищити доказовість діагностики, знизити ризик методологічних помилок і забезпечити більш надійну основу для ухвалення управлінських рішень у турбулентному середовищі.