КРИЗОВА ТУРБУЛЕНТНІСТЬ І РИНКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ: БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНІ УПРАВЛІНСЬКІ РЕАКЦІЇ - ЗАХАРЧУК , Наталія; ГАВЛОВСЬКА , Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено макроекономічні показники ведення бізнесу та наявного ринкового потенціалу, а також визначено основні тенденції розвитку промислових підприємств. Наведено характеристику ринкового потенціалу промислових підприємств з представленням динаміки їх кількісного складу та спроможності ринку забезпечувати наявний попит. Проаналізовано вплив інфляції на виробничу діяльність підприємств за рахунок зміни вартості ресурсів. З метою аналізу розвитку ринку наведено обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) промислових підприємств у розрізі регіонів за 2015 – 2023 роки. Представлено динаміку індексів підприємств з виробництва будівельних матеріалів та виробів, яка демонструє вразливість сектора до кризових явищ, високу циклічність попиту обумовлену виробництвом, а також здатність до швидкого відновлення. Проведено аналіз витрат підприємств з виробництва будівельних матеріалів та виробів у 2015 – 2024 роках та визначено їх фінансові результати діяльності за відповідний період. Проаналізовано спроможність нормально функціонувати в умовах надзвичайної турбулентності зовнішнього середовища та значних викликів. Приділено увагу кризовим явищам та наявним тенденціям у промисловості. Розроблено авторське бачення проблематики еволюції зовнішнього середовища функціонування промислових підприємств в Україні. Така інформація може слугувати своєрідною «дорожньою картою», яка дозволяє розуміти не лише трансформації зовнішнього середовища, які вже відбулися, а й передбачати майбутні виклики. Такий підхід може бути використано для ретроспективного аналізу та формування адаптивних стратегій з метою забезпечення економічної безпеки підприємств та максимальної реалізації ринкового потенціалу.