УПРАВЛІННЯ ОПОРОМ ЗМІНАМ З БОКУ ПРАЦІВНИКІВ У ПРОЦЕСІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄИСТВА - СМОЛІНСЬКА, Наталія; ГРИБИК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню управління опором працівників у процесі цифрової трансформації підприємств в умовах сучасних кризових викликів, зокрема війни. Проаналізовано теоретичні підходи до опору змінам та виділено основні когнітивні, емоційні та поведінкові чинники, що впливають на прийняття цифрових інновацій персоналом. Проведено порівняльний аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду у промисловості, банківському секторі, ІТ і телекомунікаціях, роздрібній торгівлі та управлінні персоналом. Виявлено, що українські підприємства здебільшого застосовують адміністративний та технократичний підхід, що підсилює опір, тоді як міжнародні компанії інтегрують управління змінами у стратегію розвитку, поєднуючи навчання, мотивацію та залучення працівників. В умовах воєнного часу пріоритетом для українських підприємств стає психологічна безпека персоналу, гнучкі форми роботи та підвищення цифрових компетентностей. Запропоновано комплекс заходів для мінімізації опору, включаючи комунікаційні стратегії, розвиток навичок, залучення до цифрових ініціатив та адаптацію організаційної культури і системи мотивації. Реалізація цих заходів сприяє підвищенню ефективності цифрової трансформації, зниженню соціально-психологічних бар’єрів та формуванню персоналу як драйвера змін.