ВИКОРИСТАННЯ ШІ В ОБЛІКУ ТА АУДИТІ: ВИКЛИКИ ГАРМОНІЗАЦІЇ З МСФЗ ТА МСА - ГЕВЛИЧ, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано підхід до використання інструментів штучного інтелекту в бухгалтерському обліку та аудиті з урахуванням вимог МСФЗ і МСА. Проаналізовано основні технології ШІ – машинне навчання, обробку природної мови, експертні системи та роботизацію облікових процесів – та напрями їх застосування в обліку та аудиті. Висвітлено виклики впровадження ШІ в Україні, зокрема нормативні, методологічні, етичні та технічні, а також роль державних і професійних органів у забезпеченні гармонізації практики з міжнародними стандартами. Запропоновано стратегії інтеграції ШІ в облікову та аудиторську діяльність, що поєднують технологічні можливості з професійним судженням фахівців, підвищуючи точність, ефективність і довіру до фінансової інформації.