ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ ДЛЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - БОКОВЕЦЬ, Вікторія; ХИМИЧ, Вікторія; ГАЙДАЙ, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено вплив цифровізації підприємництва на формування нових можливостей та загроз для економічної безпеки підприємств і регіонів. Розкрито ключові тенденції цифрової трансформації, зокрема розвиток цифрових платформ, автоматизації, використання великих даних, штучного інтелекту та інтелектуальних сервісів. Показано, що цифровізація виступає важливим драйвером підвищення конкурентоспроможності та стійкості економіки, сприяє підвищенню продуктивності, оптимізації бізнес-процесів та формуванню нових бізнес-моделей. Особливу увагу приділено аналізу ризиків, пов’язаних із цифровою трансформацією, серед яких: кіберзагрози, технологічна залежність, вразливість цифрової інфраструктури, інформаційні ризики, а також зростання асиметрії між підприємствами з різним рівнем цифрової готовності. Окреслено підходи до забезпечення економічної безпеки в умовах цифровізації, включаючи розвиток цифрових компетентностей, удосконалення систем кіберзахисту, формування інституційної підтримки та створення регіональних цифрових екосистем. Практичну цінність становить аналіз можливостей та викликів цифрової трансформації на прикладі регіональної візії «Smart Vinnytsia 2035», що демонструє потенціал цифрових технологій у розвитку інноваційної економіки та зміцненні економічної безпеки в умовах відновлення і турбулентності.