АНТИКОРУПЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ В СИСТЕМІ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - ЯДУХА, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні актуалізовано увагу до проблематики ефективізації державної політики протидії корупції та забезпечення системної детінізації національної економіки й економічних відносин в Україні. Метою дослідження визначено обґрунтування антикорупційних інструментів забезпечення детінізації національної економіки. Показано, що в умовах інтенсифікації процесу інтеграції України в європейську спільноту забезпечення якісної та ефективної державної політики протидії корупції, системної і комплексної детінізації економічних відносин набуває визначального і дуже важливого значення. Визначено головні чинники позитивного впливу на процес детінізації економіки України. Обґрунтовано заходи зі запобігання проявам корупції та тіньової економічної діяльності в Україні. Напрацьовано економічні інструменти протидії корупції та тіньовій економіці. Визначено організаційно-економічні та економіко–правові методи боротьби з кримінальною економікою. Доведено, що з метою детінізації економіки необхідно створити оптимальну систему діючого економічного механізму на основі конструктивної співпраці гілок влади. Констатовано, що в Україні слід продовжувати практики подолання системної корупції.