СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АПК І СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ З УРАХУВАННЯМ ЦІЛЕЙ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - ТІТОВ, Денис; ОХОТА, Юлія; ЧІКОВ, Ілля; ДОЦЮК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено стратегічні напрями забезпечення стабільного функціонування підприємств агропромислового комплексу (АПК) та сільських територій України в умовах різкої мінливості зовнішнього середовища. Проаналізовано ключові виклики 2024-2025 років, пов’язані з воєнними діями, логістичними обмеженнями, кліматичними ризиками, нестабільністю цін, дефіцитом трудових ресурсів і регуляторною невизначеністю. На основі даних FAO, Світового банку та сучасних наукових досліджень визначено основні тенденції трансформації агросектору та їхній вплив на виробничу і фінансову стійкість підприємств. Сформовано комплекс стратегічних напрямків, які включають диверсифікацію та гнучкість виробничих моделей, технологічну й цифрову трансформацію, впровадження нових фінансових інструментів, розвиток сільських територій, а також екологічну і кліматичну адаптацію. Особливу увагу приділено повоєнним пріоритетам розмінуванню земель, відновленню критичної аграрної інфраструктури та модернізації механізмів державної підтримки. Запропоновано модель «Стійке підприємство АПК 2030», яка визначає цільові орієнтири для відновлення та розвитку галузі. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні державної політики, регіональних програм розвитку та корпоративних стратегій аграрних підприємств.