СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА - ОВЧАРУК, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Якість продукції це ключовий фактор, який визначає конкурентоспроможність, безпеку та довіру споживачів до агропродовольчого сектору. У сучасному птахівництві, де виробничі процеси є інтенсивними та біологічно чутливими, забезпечення послідовної якості продукції вимагає не лише технологічної ефективності, але й надійної системи внутрішнього контролю. Система внутрішнього контролю у виробництві продукції птахівництва охоплює процедури та механізми, спрямовані на моніторинг та вдосконалення всіх етапів виробничого циклу. Така система дозволяє достроково виявляти відхилення, запобігти втратам та забезпечити дотримання всіх якісних норм. Більше того, при інтегруванні звітності бухгалтерської та управлінської, внутрішній контроль надає надійну інформацію для прийняття рішень та вдосконалення практик. Тому система внутрішнього контролю – це не просто формальність, а стратегічний інструмент, який підтримує, забезпечує якість продукції птахівництва, управління ризиками та загальну ефективність підприємств. Посилення цієї системи через цифрові інструменти, стандартизовані контрольні списки та навчання працівників може значно підвищити якість виробництва продукції та стійкість підприємства на ринку.