ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ НА ЗАГАЛЬНІЙ ТА СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМАХ ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ - ЄРЕМЯН, Олена; МИХАЙЛОВИЧ, Олеся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу податкового навантаження фермерських господарств (ФГ) в Україні, що перебувають на загальній та спрощеній (4 група єдиного податку) системах оподаткування. Визначено переваги й недоліки кожної системи для товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) з найманими працівниками та сімейних ферм. На основі системного, компаративного аналізу та контент-аналізу нормативних актів, зокрема змін до Податкового кодексу України 2023–2025 рр. (зростання військового збору до 5%, запровадження мінімального податкового зобов’язання), розроблено рекомендації щодо вибору оптимальної системи оподаткування в умовах воєнного стану та економічних викликів 2025 року, включаючи зростання цін на ресурси та логістичні обмеження. Дослідження підкреслює важливість адаптації податкових механізмів до європейських стандартів для підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору.