ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ АДАПТАЦІЇ МОЛОДИХ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - СКЛЯРУК, Тетяна; ТЕРЛЕЦЬКА, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено основні проблеми адаптації молодих працівників в Україні в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій, зумовлених нестабільністю ринку праці, цифровізацією трудових процесів, посиленням міграційної мобільності та наслідками повномасштабної війни. Обґрунтовано, що ефективна адаптація молоді на початкових етапах трудової діяльності є важливою передумовою формування стійких кар’єрних траєкторій, зниження плинності кадрів і підвищення ефективності використання людського потенціалу. Проаналізовано сутність адаптації персоналу та основні підходи до її реалізації, а також визначено чинники, що впливають на професійну й соціально-психологічну адаптацію молодих працівників. Особливу увагу приділено характеристиці молодіжного ринку праці в Україні, зокрема проблемам молодіжного безробіття, поширенню неформальної зайнятості, наявності значної частки NEET-молоді та невідповідності освітньої підготовки вимогам роботодавців. На основі офіційних статистичних даних і аналітичних звітів міжнародних та національних організацій показано, що зазначені чинники ускладнюють процес професійної адаптації молоді та підвищують рівень її соціально-економічної вразливості. Визначено вплив повномасштабної війни на адаптацію молодих працівників через скорочення робочих місць, міграційні процеси, зростання конкуренції на ринку праці та посилення «витоку талантів». Зроблено висновок, що проблеми адаптації молодих працівників мають комплексний характер і потребують системного підходу, який передбачає узгодження державної політики зайнятості, модернізацію освітніх програм і впровадження ефективних адаптаційних механізмів у діяльність організацій.