РОЛЬ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ У ЦИФРОВІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - ВИННИЧУК, Роксолана; МАКОГІН, Петро; КОМАРОВСЬКИЙ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль технологій управління знаннями у процесі цифрової трансформації систем управління якістю підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано, що знання стають ключовим стратегічним ресурсом, який забезпечує конкурентоспроможність, інноваційність та стійкість виробництва в умовах глобалізації й цифрової економіки. Показано, що ефективна система управління якістю неможлива без інтеграції знаннєвих технологій, які формують основу корпоративної пам’яті, сприяють навчанню персоналу, обміну досвідом та прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. На основі аналізу теоретичних підходів (Nonaka, Davenport, Probst) визначено сутність управління знаннями як циклу створення, поширення та використання знань у виробничому середовищі. Розглянуто міжнародні стандарти ISO 9001:2015, HACCP, IFS і BRC як інституціональні рамки, що регулюють процеси формалізації, збереження та обміну знаннями. У роботі виокремлено ключові інструменти управління знаннями: ERP-системи, CRM-платформи, сховища даних (Data Warehouse), експертні системи, технології штучного інтелекту та машинного навчання. Доведено, що їх використання підвищує точність контролю, зменшує ризики помилок і створює умови для побудови інтелектуальних систем управління якістю (Quality 4.0). Проаналізовано досвід провідних міжнародних компаній (Nestlé, Danone, Unilever, Cargill) та українських підприємств (МХП, Галичина, Кернел), які впроваджують знаннєво орієнтовані цифрові рішення у виробничі процеси. Підкреслено, що поєднання цифрових технологій і системного управління знаннями формує динамічну екосистему розвитку, у якій інформація перетворюється на знання, а знання – на стратегічні рішення. Запропоновано напрями подальших досліджень, серед яких розроблення моделей оцінювання ефективності знаннєвих технологій та визначення рівня цифрової зрілості підприємств харчової галузі.