ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ ТОВАРІВ У СФЕРІ СПОРТУ - НЕУХАЦЬКА, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено процес інституціоналізації глобального ринку спортивних товарів як ключовий чинник його формування, функціонування та розвитку в умовах світової економіки. З огляду на зростання попиту на спортивну продукцію, активне впровадження інновацій та посилення ролі брендингу, автор аналізує, як формуються сталі правила гри, структури та механізми взаємодії між основними учасниками ринку - виробниками, споживачами, дистриб’юторами, міжнародними організаціями та державними регуляторами. Особливу увагу приділено ролі транснаціональних корпорацій (наприклад, Nike, Adidas, Puma), які не лише визначають тенденції виробництва й маркетингу, але й впливають на стандарти якості, екологічності, етичного виробництва. У статті окреслено основні етапи інституціоналізації, зокрема формування глобальної нормативно-правової бази, зміну кон’юнктури ринку, стандартизацію продукції та розвиток механізмів сертифікації. Розглянуто виклики, що постають перед ринком у зв’язку з ринковими змінами, етичними споживчими практиками та необхідністю сталого розвитку. Автор доводить, що інституціоналізація сприяє підвищенню прозорості, довіри й ефективності взаємодії на глобальному ринку спортивних товарів, а також відкриває нові можливості для національних виробників у системі міжнародної торгівлі. Таким чином, інституціоналізація розглядається як багатоаспектний процес, що охоплює правові, економічні та соціокультурні компоненти, забезпечуючи передумови для довгострокової стабільності, інноваційності та адаптивності ринку спортивних товарів у глобальному вимірі.