ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КОНТРОЛІНГУ НА АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - РЯБОШТАН, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто систему інвестиційного контролінгу, яка забезпечує виконання загальної інвестиційної стратегії підприємства та слугує ключовим інструментом для стабільного розвитку підприємства. Інвестиційний контролінг на автотранспортних підприємствах розглянуто з різних позицій для забезпечення ефективного управління інвестиціями та підвищення конкурентоспроможності автотранспортних підприємств. Удосконалення організаційно-економічного механізму інвестиційного контролінгу на автотранспортному підприємстві є важливою умовою для забезпечення ефективності управління інвестиціями, сприяє адаптації до змін у зовнішньому середовищі, підвищує якість управлінських рішень та знижує ризики, пов’язані з інвестиційною діяльністю. Впровадження механізму сприяє стабільному розвитку підприємства. Організаційно-економічний механізм інвестиційного контролінгу на автотранспортному підприємстві базується на системному підході, що об’єднує дві основні складові: організаційну та економічну, що є важливим для забезпечення ефективності управління інвестиційними процесами, оскільки дозволяє інтегрувати різні аспекти управління та контролю в єдину систему. Механізм являє собою сукупність організаційних, економічних, соціальних та інформаційних форм взаємодії учасників інвестиційного процесу, що забезпечує комплексний підхід до управління інвестиціями на автотранспортному підприємстві та дозволяє створити ефективну систему контролінгу, яка враховує не лише фінансові аспекти, але й соціальні та інформаційні фактори, що впливають на інвестиційну діяльність.