ФОРМУВАННЯ БАЗОВОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ЛЕЩЕНКО, Зиновія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У сучасних умовах суттєво змінюються вимоги до менеджерів аграрних підприємств щодо їх управлінської компетентності та вміння формувати дієздатні команди з персоналу, який дотримуються спільних цінностей та принципів. На основі проведеного дослідження було визначено основні складові процесу формуванням базової моделі розвитку персоналу аграрного підприємства. Доведено, що аграрні підприємства часто відстають у впровадженні сучасних систем управління персоналом, які вже широко застосовуються в інших галузях, через сезонність більшості робіт, складністю роботи у команді та відсутності постійного оцінювання результатів роботи персоналу. Недооцінка важливості сучасних підходів у цій сфері призводить до втрати повторення помилок, зайвих витрат та наявності слабко вмотивованих людей у команді на підприємстві. Обґрунтовано організаційно-економічні умови та чинники розвитку персоналу аграрних підприємств в сучасних умовах. Проаналізовано специфіку управління кар’єрним процесом на агропідприємстві, окреслено його переваги та недоліки.