ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТРАНСФОРМАЦІЙ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: РОЛЬ ТА НАСЛІДКИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - КАЗЬМІН, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Організаційні трансформації є важливим чинником для розвитку та конкурентоспроможності підприємства в сучасному світі. Вони охоплюють різноманітні зміни в структурі, процесах, корпоративній культурі та стратегії, спрямовані на підвищення ефективності, адаптивності та здатності реагувати на зовнішні виклики. Визначено, що процеси розвитку кожного підприємства в сучасних реаліях пов’язані з безперервними організаційними змінами та наступною адаптацією до них. Доведено, що в умовах швидкоплинного та нестабільного економічного середовища України, організаційні зміни стають не просто актуальними, але й необхідними для виживання та розвитку підприємств. У зв’язку з цим визначено передумови організаційних трансформацій підприємства. Акцентовано увагу на тому, що оцінка наслідків організаційних трансформацій на підприємстві є досить складним завданням, яке вимагає використання різноманітних показників. Вибір їх переліку залежить від специфіки діяльності бізнесу та характеру перетворень. Основні показники запропоновано розділити на фінансові, операційні, організаційні та інші специфічні для конкретної галузі чи підприємства.