ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - ДЕМ’ЯНЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В умовах сучасної глобалізації та інтенсивної конкуренції промислові підприємства стикаються з численними викликами, які вимагають ефективного управління маркетинговою діяльністю. Це обумовлено необхідністю адаптації до швидких змін у ринковому середовищі, інтеграції інноваційних технологій, задоволення змінних потреб споживачів та підвищення конкурентоспроможності. Ефективне управління маркетингом дозволить промисловим підприємствам зберігати та зміцнювати свої позиції на ринку, забезпечуючи стійкий розвиток та успіх у довгостроковій перспективі. Промислові підприємства стикаються з численними викликами в умовах швидкозмінного ринкового середовища. Ефективне управління маркетинговою діяльністю стає ключовим фактором для забезпечення їх конкурентоспроможності та довготривалого успіху. Проблема полягає в тому, що традиційні методи маркетингового управління можуть бути недостатньо ефективними в сучасних умовах, що вимагає нових підходів та рішень. Проблема управління маркетинговою діяльністю промислових підприємств в Україні включає численні аспекти, що потребують комплексного підходу. Для успішного функціонування в умовах сучасного ринкового середовища підприємствам необхідно впроваджувати інноваційні технології, адаптуватися до змін споживчих вподобань, ефективно конкурувати на ринку та розробляти стратегії, здатні протистояти економічним та політичним викликам. Розуміння та вирішення цих проблем є ключовим завданням для забезпечення стійкого розвитку промислових підприємств. Метою дослідження полягає в аналізі та визначенні специфічних підходів та методів управління маркетинговою діяльністю промислових підприємств України, а також у розробці рекомендацій для підвищення ефективності маркетингових стратегій в умовах динамічного ринкового середовища. Управління маркетинговою діяльністю є ключовим елементом успішної роботи будь-якого підприємства. В Україні, з огляду на специфічні економічні, політичні та соціальні умови, управління маркетингом має свої особливості та виклики. Цей розділ присвячений аналізу основних аспектів управління маркетинговою діяльністю промислових підприємств. На етапі економічного розвитку України зростає роль управління маркетинговою діяльністю підприємства, що розвивається. Невід’ємним елементом ефективної підприємницької діяльності є розуміння та використання маркетингових концепцій в управлінні бізнесом. Якісна складова маркетингу в управлінні є дуже великою, оскільки вона зумовлює ритмічність діяльності, яка є дуже прибутковою для суб’єктів господарювання. Як показує практика промислових підприємств, незважаючи на те, що впровадження маркетингу набувало все більшого поширення, всі форми управління маркетинговою діяльністю не використовуються повною мірою. А це створює передумови для конкурентоспроможності промислових підприємств, адаптації до постійних змін зовнішнього середовища та кон’юнктури ринку, забезпечення стабільності умов господарювання. Процес управління матеріальними і людськими ресурсами, забезпечення їх інтеграції та ефективного використання для досягнення встановлених цілей, відомий під назвою менеджменту (англійською management — керування, управління). Виходячи з вищесказаного, управління маркетингом - це процес аналізу, розробки та застосування інструментів, призначених для встановлення, зміцнення та підтримки вигідних обмінів з клієнтами на підприємстві, щоб досягти цілей підприємства - отримання прибутку, збільшення продажів. обсяг, збільшення частки ринку тощо. Маркетинг на промислових підприємствах має свої унікальні виклики та особливості порівняно з іншими секторами. Зокрема, промислові товари часто характеризуються складністю та технічною специфікацією, що вимагає глибокого технічного розуміння інженерних аспектів продукції. Управління маркетингом на промислових підприємствах є складним завданням, що вимагає інтеграції технічних знань зі стратегічними маркетинговими підходами для досягнення успіху і збільшення ринкової частки. Як наслідок, система управління маркетингом промислового підприємства значною мірою не відповідає вимогам сучасного ринку. Отже, щоб підприємство могло успішно працювати на турбулентному ринку, «філософія маркетингу» повинна забезпечувати наявність і функціонування наступних трьох компонентів: стратегічний підхід (зосередження суті діяльності підприємства та енергії всіх її підрозділів на досягненні вищих показників, ніж у конкурентів); власне ринкова орієнтація; суворий процес побудови та вибору найкращої стратегії з урахуванням усіх проблем, з якими стикаються промислові підприємства.