ПЕРСПЕКТИВИ ПРИЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКИХ СПОТОВИХ РИНКІВ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ ДО MARKET COUPLING - ПЕТРЕНКО, Даніїл (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу market coupling на українські спотові сегменти ринку електричної енергії та ринок електричної енергії в цілому з урахуванням його поточного стану. Підкреслено, що на сьогодні українським урядом та стейкхолдерами ринку електричної енергії за підтримки європейських партнерів та провідних експертів активно ведеться робота щодо імплементації енергетичних регуляторних актів Європейського Союзу щодо приєднання українських спотових сегментів ринку електричної енергії до market coupling. Зазначено, що результатом імплементації енергетичних регуляторних актів Європейського Союзу у національне законодавство, стало прийняття у 2018 році, Закону України «Про ринок електричної енергії» та, відповідно, запровадження з 01 липня 2019 року лібералізованої моделі ринку електричної енергії в Україні. Проаналізовано поточний стан ринку електричної енергії, згідно з яким зроблено висновок, що ринок електричної енергії перебуває на стадії формування та розвитку, а також потребує заходів для подальшої лібералізації, підвищення рівня ліквідності, запровадження ринку фінансових інструментів та відповідно врегулювання заборгованості. Покроково, з урахуванням виділених основних правил та принципів функціонування market coupling, здійснено аналіз впливу на український ринок електричної енергії перспектив приєднання його до market coupling. За результатами дослідження отримано позитивні висновки у частині підвищення ліквідності та конкуренції; використання доступної пропускної спроможності ліній електропередач та отримання додаткового джерела для розбудови міждержавних ліній електропередач. Підкреслено, що приєднання до market coupling може стати стимулом для використання учасниками ринку електричної енергії фінансових інструментів для хеджування кредитних та ринкових ризиків.