СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ВИТРАТ ЛОГІСТИЧНОЇ КОМПАНІЇ - РОЖКО, Віктор; КОВАЛЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проведено аналіз методів обліку витрат та можливості у апробуванні їх для логістичних компаній. Представлено низку методів обліку витрат та обґрунтовано можливість їх використання з урахуванням особливостей діяльності логістичних компаній. Акцентовано увагу на тому, що гармонійне поєднання методів обліку витрат є важливими умовами результативності логістичної компанії. Сформовано концепцію системного підходу до організації обліку витрат логістичної компанії та конкретизовано ключові принципи системного підходу. Визначено, основні категорії витрат логістичної компанії та сформовано їх сутність. Доведено, що оптимізація витратних процесів є важливим аспектом для досягнення цілей логістичної компанії. Це допомагає підвищити ефективність внутрішніх операцій, зменшити витрати, покращити конкурентоспроможність на ринку і забезпечити стале зростання прибутковості. Оптимізація витратних процесів дозволяє ефективніше використовувати ресурси компанії, зменшує витрати на послуги, що веде до підвищення загальної ефективності бізнесу. Наголошено, що залучення персоналу до управління витратами є надзвичайно важливим аспектом для будь-якої компанії. Коли співробітники розуміють, як їхні дії впливають на фінансові показники компанії, вони стають більш обізнаними та відповідальними. Це може призвести до зменшення непотрібних витрат, підвищення продуктивності та врешті-решт збільшення загального прибутку компанії. Також важливо враховувати, що задоволений персонал, який відчуває себе важливим для компанії, зазвичай ефективніше працює та більш лояльний. Тому, залучення персоналу до управління витратами може мати позитивний вплив на всі аспекти діяльності логістичної компанії. Доведено, що використання сучасних технологій у системах обліку витрат має вирішальне значення для підвищення ефективності діяльності компанії. Використовуючи такі технології, як хмарні обчислення, аналітика даних і автоматизація, компанії можуть оптимізувати процеси обліку витрат, підвищити точність відстеження витрат, визначити можливості економії коштів і приймати рішення на основі даних. Загалом, концепція системного підходу до організації обліку витрат логістичної компанії допомагає досягти поставлених цілей і забезпечити успішний розвиток логістичної компанії. Проаналізовано можливість забезпечення виконання бухгалтерським обліком його ролі у відображенні витрат. Зокрема, запропоновано додаткові субрахунки, покликані обліковувати витрати логістичної компанії.