ОСОБЛИВОСТІ ВРАХУВАННЯ ФАКТОРУ РИЗИКУ В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЕКТАМИ - ПИЛИПЯК, Олександр; БАКАЙ, Віталій; САЧИНСЬКА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розглянуто сутність базових підходів щодо врахування фактору ризику в управлінні інноваційними проектами. Висвітлено проблеми оцінки ризиків при прийнятті рішень щодо інноваційних проектів. Показано умови впливу ризиків на інноваційні рішення для передінвестиційної, інвестиційної та післяінвестиційної фази. Відтворена залежність між ризиком та доходом для альтернативних інноваційних проектів та конкретного інноваційного проекту. Окремо охарактеризовано умови появи ризиків та невизначеності в економічній системі. Систематизовано фактори, які сприяють прояву невизначеності в управлінні інноваційними проектами. Наведено класифікацію проектних збитків. Представлений один із можливих варіантів позиціювання проектних збитків у тривимірному простору. Відтворено один із поширених варіантів ідентифікації ризиків через пошук загального ризику інноваційного проекту. Показано що подальші дослідження проектного ризику в галузі управління інноваційними проектами мають відбуватися в площині застосування математичного апарату для опису факторів-причин та факторів-наслідків дії ризиків.