СТАЛИЙ РОЗВИТОК МІСТ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ІННОВАЦІЙ ТА СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - АНФІЛОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті представлено концепцію «нердистанів», особливості етапів її еволюції. Зазначено роль технологічних стартапів, які концентруються у великих глобальних містах і метрополітенах, а також у густонаселених міських кварталах або районах у цих містах. Це дало можливість ствердити, що місто є організаційною платформою для підприємницької діяльності, яке об’єднує таланти, знання, капітал та інші активи, які необхідні для її здійснення. У статті автор розкрив сутність поняття «нерди» та вплив їх концентрації на розвиток міст. У статті виділено зв’язок між урбаністичним процесом і соціальним підприємництвом. У статті розглянуто приклади нердистанів: Кремнієва долина (Silicon Valley), «Нація стартапів» Ізраїль, Китайські технологічні хаби, Індія - Бенгалуру (Bangalore), Європейські технологічні хаби. У статті систематизовано результати наукових досліджень, у яких науковці виділяють зв’язок між соціальним підприємництвом та міським розвитком та підкреслюють потенціал інноваційного розвитку міст як платформ для розвитку підприємництва, керованого координацією міського планування та політикою соціального підприємництва. Це сприяло виділенню характеристик трьох типів соціальних підприємців, залучених до «Bottom-up urban development» для міського розвитку «знизу вверх». Такий підхід засновано на використанні теорії управління інноваціями та управління переходом бізнесу до міського планування та досліджень розвитку. Виділено переваги реалізації політики соціального підприємництва на шляху до сталого розвитку міст та створенню сприятливого клімату для розвитку бізнесу в містах. Зазначено про необхідність розробки міської просторової політики з використанням концепції нердистанів та соціального підприємства.