МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА - КОЗАК, Мирослав; МАМЧУР, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано ключові методичні підходи до забезпечення інноваційного розвитку сільськогосподарського виробництва з урахуванням необхідності вирішення численних складних завдань для вітчизняного агросектора в сучасних умовах постійного зростання ринкових викликів та економічної нестабільності. Проаналізовано системний, процесний, функціональний, проєктний, підхід нечіткої логіки та комплексно-аналітичний підходи, кожен із яких характеризується методичною специфікою, перевагами та обмеженнями. Встановлено, що системний підхід дозволяє розглядати сільськогосподарське виробництво як цілісну систему, у якій узгоджуються технологічні, організаційні, фінансові, екологічні, кадрові та інші підсистеми, що підвищує ефективність впровадження інноваційних розробок. Процесний підхід спрямований на оптимізацію інноваційних процесів від генерації бізнес-ідеї до реалізації технологій, де значна увага надається забезпеченню прозорості та контролю новітніх впроваджень. Функціональний підхід фокусує увагу на ключових сферах сільськогосподарського виробництва, дозволяючи оцінювати вплив інноваційних технологій на ефективність ресурсного забезпечення агропідприємств. Проєктний підхід забезпечує структуровану реалізацію інновацій у вигляді бізнес-проєктів із визначеними цілями, бюджетами та показниками ефективності. Підхід нечіткої логіки є ефективним для прийняття інноваційноорієнтованих рішень в умовах невизначеності, враховуючи погодні, ринкові та інші фактори, а комплексно-аналітичний підхід інтегрує системний, функціональний і процесний аналіз для прогнозування ефективності та вибору засобів впровадження новітніх розробок у агропромисловому комплексі. Наведені методичні підходи взаємодоповнюють один одного, що дозволяє агропідприємствам адаптувати високотехнологічні інноваційні рішення до конкретних бізнес-операцій, оптимізувати використання ресурсів та підвищувати ефективність виробництва нових видів сільськогосподарської продукції.