СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - РЕВЕНКО, Олена; МІНЕНКО, Софія; УВАРОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Встановлено, що серед зовнішніх викликів та внутрішніх вразливостей, які особливо впливають на сучасне світове економічне середовища, основними є військові ризики, енергетична нестабільність, коливання валютних курсів, порушення логістичних ланцюгів, а також зниження інвестиційної привабливості. У даному контексті пріоритетними завданнями для вітчизняних підприємств залишаються питання щодо формування ефективної системи економічної безпеки, з урахуванням вимог європейських стандартів ведення бізнесу. Доведено, що в сучасних умовах господарювання економічна безпека перестає бути лише питанням захисту від традиційних загроз (рейдерство, шахрайство, корупція та ін.), а стає важливою стратегічною вимогою забезпечення стійкості та конкурентоспроможності підприємств, та має бути переорієнтованою на технологічну безпеку та інновації, фінансову стійкість та прозорість, стійкість ланцюгів постачання та інституційну безпеку. Визначено, що розробка та впровадження стратегічних пріоритетів є критичною для того, щоб вітчизняні підприємства перетворили виклики євроінтеграції на джерело швидкого розвитку, забезпечили свою довгострокову життєздатність, стали надійним елементом європейської економічної системи. Систематизовано основні стратегічні пріоритети, що мають стати базовими орієнтирами під час формування політики економічної безпеки вітчизняних підприємств, серед яких інноваційний розвиток підприємства, диверсифікація ринків збуту, енергетична безпека підприємства, фінансова стійкість і прозорість, цифрова трансформація управління, екологічна безпека та сталий розвиток, а також кадрова безпека та розвиток людського капіталу. Обґрунтовано, що сукупність стратегічних цілей економічного захисту формує систему заходів для зміцнення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств та орієнтує їх на інноваційність, відкритість, відповідальність і адаптацію до вимог європейського ринку. Такий підхід, на нашу думку, є запорукою стійкого розвитку та інтеграції до єдиного економічного простору Європейського Союзу.