ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ - КАЛІНІЧЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено оцінці ефективності виробничо-комерційної діяльності аграрних підприємств та обґрунтуванню напрямів її підвищення за сучасних умов роботи. Мета статті полягає в комплексній оцінці ефективності виробничо-комерційної діяльності аграрних підприємств України та обґрунтуванні напрямів її підвищення. Розглянуто засади оцінювання ефективності виробничо-комерційної діяльності аграрних підприємств у контексті трансформаційних змін, що відбуваються в національному сільському господарстві. Проаналізовано випуск продукції рослинництва та тваринництва та визначено домінування рослинницького напряму та поглиблення диспропорцій між окремими видами аграрного виробництва. Виявлено, що валова додана вартість аграрного сектору за досліджуваний період зросла в 2,5 рази, тоді як чиста додана вартість в 2,4 рази, зроблено висновок про нарощення продуктивності та оновлення техніко-технологічної бази підприємств. Сектор тваринництва за аналізований період демонстрував стійку спадну динаміку. Зменшення виробництва молока, яєць, вовни та інших видів тваринницької продукції свідчить про системну кризу у галузі, обумовлену низькою інвестиційною привабливістю, погіршенням ресурсної бази та недостатнім оновленням основних фондів. Дослідження виробництва за категоріями господарств показало, що аграрні підприємства дедалі більше домінують у структурі виробництва Проведене дослідження дозволило виявити напрями зростання ефективності виробничо-комерційної діяльності аграрного сектору: підвищення результативності використання виробничих ресурсів, формування та нарощування доданої вартості, підвищення рентабельності виробництва, посилення фінансової стійкості та інвестиційної спроможності аграрних підприємств, розвиток виробничо-комерційної інтеграції, структурна оптимізація галузевого розвитку в межах підприємства, розвиток людського капіталу та управлінської компетентності, інноваційно-технологічна модернізація. Загалом, ми прийшли до висновку, що ефективність комерційної діяльності визначається здатністю підприємства диверсифікувати ринки збуту, удосконалювати контрактні відносини з трейдерами, оптимізувати логістичні витрати та забезпечувати зростання обсягів реалізації.