ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ ESG-ПОКАЗНИКІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ПРОЗОРОСТІ БІЗНЕСУ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - БОГАТЧИК, Людмила; ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; МЕЛЬНИЧУК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Підвищення вимог до прозорості, соціальної відповідальності та екологічної безпеки бізнесу зумовлює необхідність переосмислення традиційних підходів до обліку й звітності. Класична фінансова звітність більше не забезпечує комплексного уявлення про результати діяльності підприємства, оскільки не враховує його впливу на довкілля, соціальну сферу та систему корпоративного управління. У сучасних умовах вагомого значення набуває формування системи обліку та звітності ESG-показників (Environmental, Social, Governance), що дає змогу розкрити нефінансові аспекти діяльності підприємств, підвищити довіру інвесторів, зміцнити ділову репутацію та забезпечити досягнення цілей сталого розвитку. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад створення системи обліку та звітності ESG-показників як інструменту забезпечення корпоративної прозорості та стійкості. У роботі наголошено, що інтеграція ESG-обліку в єдиний інформаційний простір підприємства дає змогу системно відстежувати нефінансові результати, оцінювати їхній вплив на ефективність бізнесу, а також формувати достовірну та порівняну звітність. Такий підхід поєднує економічні результати з соціальними й екологічними ефектами, сприяючи переходу до моделі сталого розвитку. Визначено, що ефективна система ESG-обліку має базуватися на міжнародних стандартах (GRI, SASB, TCFD, ISSB, CSRD), узгоджених із національними нормативними вимогами та корпоративними регламентами. Її побудова передбачає створення єдиної методологічної бази збору, аналізу та верифікації даних, цифровізацію облікових процесів і впровадження інтегрованих інформаційних платформ. Впровадження якісної ESG-звітності сприяє підвищенню довіри з боку зацікавлених сторін, формує позитивний імідж підприємства та забезпечує його адаптивність до глобальних викликів. Отже, результати дослідження підтвердили, що ESG-облік і звітність є ключовими чинниками забезпечення прозорості, підзвітності й конкурентоспроможності бізнесу. Вони створюють основу для гармонізації корпоративної звітності з міжнародними вимогами, зміцнюють стійкість підприємств та підтримують стратегічні цілі сталого розвитку економіки.