ЛІДЕРСТВО, СТАЛИЙ РОЗВИТОК Й СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ БІЗНЕСОМ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ СТАРТАПІВ - ВОВК, Микола; БОНДАРЕНКО, Юрій; ГОНТОВИЙ, Денис; ДЕНИСЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок лідерства, сталого розвитку та стратегічного управління в інноваційному бізнесі. Обґрунтовано, що саме ці складові формують основу ефективності сучасних стартапів, які стають рушійною силою відновлення економіки України та її інтеграції у глобальне інноваційне середовище. Визначено, що лідер нового типу не лише управлінець, а й стратег, наставник і комунікатор, який здатний об’єднати команду навколо спільних цілей і цінностей. У статті розглянуто ключові якості лідера стартапу, серед яких стратегічне мислення, гнучкість, комунікаційна компетентність і готовність до ризику. Проаналізовано особливості функціонування стартапів в умовах невизначеності, визначено головні виклики стратегічного управління, зокрема економічні, технологічні, соціальні та екологічні. Висвітлено роль сталого розвитку як базового елемента інноваційної стратегії. Запропоновано напрями формування сталих інноваційних стратегій: впровадження ESG-підходів, розвиток партнерств, інвестиції в людський капітал, цифровізація управлінських процесів. Результати дослідження поглиблюють теоретичні засади стратегічного управління інноваційним бізнесом і мають прикладне значення для формування ефективних моделей розвитку стартапів в Україні.