ВПЛИВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ НА РІВЕНЬ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНИ - ГУМЕНЮК, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Охарактеризовано базове підґрунтя формування системи продовольчого забезпечення. Визначено, що сталий розвиток аграрного сектору виступає базовою передумовою формування ефективної системи продовольчого забезпечення. Запропоновано використання багатофакторної регресійної моделі з метою кількісної оцінки впливу сталого розвитку українського аграрного сектору на рівень продовольчого забезпечення України. Наведено ключові компоненти організаційно-економічного середовища менеджменту, що здатні забезпечувати безпосередній вплив на економічну, екологічну та соціальну складові моделі сталого розвитку. Наведено динаміку індикаторів сталого розвитку аграрного сектору та стану продовольчого забезпечення України. Сформовано динамічний ряд інтегрального індексу продовольчого забезпечення. Побудовано економетричну модель, що описує кількісний взаємозв’язок між окремими параметрами. Побудована економетрична модель дозволяє не лише констатувати поточний стан справ, а й прогнозувати сценарії розвитку продовольчого забезпечення, залежно від пріоритетів державної аграрної політики. Встановлено, що ключовими перешкодами для сталого розвитку суб’єктів аграрної сфери економіки стають значна волатильність цін та руйнування логістичних ланцюгів. Побудована багатофакторна регресійна модель підтвердила пряму залежність продовольчого забезпечення від економічної та соціальної складових сталого розвитку.