МОДЕЛЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ХАЧАТРЯН, Валентина; СТРАТІЙЧУК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено динаміку частки переробних підприємств Україні в умовах війни. Визначено ключові ризики для підприємств, що створюють додану вартість в Україні. Запропоновано елементи моделі забезпечення міжнародної конкурентоспроможності для підприємств переробної галузі, які включають виробничу, збутову та кадрову підсистеми моделі. В межах кожної підсистеми визначено та обґрунтовано основні фактори впливу, методи покращення впливу факторів та результати впровадження запропонованих методів. Усі досліджені підсистеми інтегровано в модель забезпечення міжнародної конкурентоспроможності українських переробних підприємств.