ІННОВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ЛОГІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - КРАВЧИК, Юрій; МАРГАСОВА, Вікторія; ШЕВЧЕНКО, Едуард (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто актуальність інноваційного розвитку логістичного забезпечення підприємств у контексті сучасних трансформаційних процесів світової економіки, зумовлених глобальними кризами, воєнними діями, цифровізацією та орієнтацією на сталий розвиток. Визначено, що логістика набуває стратегічного значення як ключовий чинник конкурентоспроможності та стійкості бізнесу в умовах підвищеної турбулентності зовнішнього середовища. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних централізованих моделей управління потоками до гнучких, цифрово інтегрованих систем, здатних оперативно адаптуватися до змін ринку, енергетичних і валютних ризиків, а також до коливань попиту. У процесі дослідження проаналізовано сучасні наукові підходи до розвитку інноваційної логістики, зокрема концепції цифрових двійників, автономних ланцюгів постачання, інтеграції ERP-, WMS- та SCM-систем, використання аналітики великих даних, інтернету речей і блокчейн-технологій. На цій основі запропоновано концептуальну модель інноваційного механізму логістичного забезпечення розвитку підприємств, що функціонує як інтегрована система управлінських, технологічних та інформаційних рішень. Механізм передбачає об’єднання матеріальних, інформаційних, фінансових і сервісних потоків у єдине цифрове середовище для підвищення прозорості, оперативності та керованості логістичних процесів у реальному часі. Сформовано принципи функціонування механізму — адаптивність, інтегрованість, цифровізація, інноваційність і сталий розвиток. Його впровадження сприяє скороченню логістичного циклу, мінімізації витрат, підвищенню ефективності управління ресурсами та якості клієнтського сервісу. Зроблено висновок, що інноваційне логістичне забезпечення стає системоутворювальним фактором підвищення стійкості підприємств, забезпечуючи їхню здатність до швидкої адаптації та сталого розвитку в умовах глобальної невизначеності.