РОЗВИТОК ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ФІНАНСУВАННЯ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - КАШУБА, Леонід (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено розвиток інституційного середовища фінансування високотехнологічних підприємств в Україні та обґрунтовано підходи до його вдосконалення з урахуванням міжнародного досвіду. Автор визначає інституційне середовище як комплекс державних, ринкових та регуляторних механізмів, що забезпечують комплексну підтримку інноваційних проектів і підприємств, включаючи законодавчі та нормативні акти, державні програми, фінансові установи, сертифікаційні та консалтингові організації, а також інформаційно-освітні ресурси. Проведено системний аналіз державних та міжнародних програм, венчурних і банківських механізмів фінансування, акселераторів, кластерів та освітніх ініціатив, що сприяють розвитку високотехнологічного сектору. Досліджено актуальний стан інституційного середовища в Україні, зокрема розвиток нормативно-правової бази, функціонування фінансових інститутів, сертифікаційних структур та інформаційно-освітніх платформ, а також виявлено основні бар’єри та обмеження для залучення інвестицій. На основі аналізу міжнародного досвіду Німеччини, Франції, Великобританії та Японії запропоновано рекомендації щодо подальшого вдосконалення національних механізмів підтримки інноваційного бізнесу, включаючи розширення податкових стимулів, створення спеціалізованих фінансових структур та підтримки для стартапів, розвиток інноваційних кластерів і акселераторів, а також активне залучення міжнародних партнерів і інвесторів. Висновки підкреслюють важливість комплексного підходу, де державні ініціативи, фінансові інститути, сертифікаційні органи та інформаційно-освітня складова взаємодіють між собою, забезпечуючи ефективне фінансування високотехнологічних підприємств навіть у складних соціально-економічних умовах та період військового стану. Запропоновані рекомендації спрямовані на вдосконалення інституційного середовища фінансування високотехнологічних підприємств, підвищення конкурентоспроможності українських стартапів і науково-технологічних компаній на національному та міжнародному рівнях, а також на формування стійкої інноваційної екосистеми.