ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ЕКОСИСТЕМНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АПК В УМОВАХ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ МАЙБУТНЬОГО - КНЯЗЄВА, Олена; ШЕВЧЕНКО, Валерій; ПЕТРЕНКО, Ольга; ОСИК, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Мета статті полягає в дослідженні механізму інтеграції цифрових технологій у виробничі та управлінські процеси, що сприятиме не лише відновленню, але й довгостроковій конкурентоспроможності АПК. Особливо важливого значення набуває застосування екосистемного моделювання, яке дозволяє розглядати підприємства не ізольовано, а в межах агропродовольчих кластерів та регіональних ланцюгів створення вартості. Такий підхід забезпечує синергію між виробниками, переробниками, науковими установами, логістичними структурами та органами державного управління. Запропоновано концептуальну модель екосистемної цифровізації підприємств АПК, що поєднує інструменти смарт-агроуправління з механізмами міжгалузевої та міжрегіональної кооперації. Розроблено підхід до оцінки ефективності цифровізації АПК на основі мультикритеріальної моделі, що включає показники продуктивності, інноваційності, екологічної стійкості та соціального ефекту. Обґрунтовано, що екосистемне моделювання забезпечує можливість переходу від відновлення до регенеративного розвитку, де цифрові технології виступають не лише інструментом автоматизації, а й основою для створення інтелектуальних агропродовольчих мереж. Сформовано науково-практичний механізм, який інтегрує цифрову трансформацію, управління якістю та ефективністю у стратегії повоєнного розвитку підприємств АПК. Результати дослідження можуть бути використані керівниками агропромислових підприємств, ІТ-фахівцями, консультантами з цифрової трансформації для впровадження інноваційних інструментів управління. Запропоновані підходи сприятимуть формуванню нової управлінської культури, заснованої на прозорості даних, цифрових моделях, динамічності та гнучкості у прийнятті управлінських рішень. В умовах воєнних викликів та руйнування виробничої й логістичної інфраструктури особливої ваги набувають інструменти цифровізації, які дозволяють оптимізувати управління ресурсами, знизити транзакційні витрати та підвищити стійкість аграрних підприємств.