ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ - ШИ, Сяосі (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено питанням впровадження екологічних інновацій на глобальному рівні. Дослідження має на меті проаналізувати практичний досвід впровадження екологічних інновацій на основі оцінювання глобальних та європейських тенденцій та вивчити можливості адаптації найкращих міжнародних практик для умов України. В статті розглянуто сучасні глобальні тенденції впровадження екологічних інновацій у промисловому секторі як потужного чинника забезпечення сталого розвитку та конкурентоспроможності економіки. Екологічні інновації постають необхідним елементом стратегії для зменшення впливу на довкілля та для забезпечення довгострокової економічної стійкості, соціальної відповідальності та підвищення загальної конкурентоспроможності в умовах глобальної трансформації економіки. В дослідженні представлено аналіз динаміки Індексу еко-інновацій у країнах Європейського Союзу за 2014–2024 рр., що дозволило визначити пріоритетні напрями зеленої трансформації та виявити регіональні асиметрії в інноваційній активності. В дослідженні обґрунтовано роль екологічних інновацій в мінімізації антропогенного впливу на довкілля, підвищенні енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії. Проаналізовано структуру інвестицій Європейського інвестиційного банку у 2024 р., що показало стратегічну орієнтацію на фінансування енергетичної декарбонізації, зеленої інфраструктури, ресурсоефективних технологій та низьковуглецевого транспорту. Виявлено успішні практики інтеграції екологічних інновацій на прикладі Фінляндії, включаючи розвиток вітроенергетики, біоекономіки, водневих технологій та цифрових платформ для оцінки життєвого циклу продукції. Дослідження дало змогу виявити, що комплексне поєднання фінансових інструментів, державної підтримки, інституційних реформ і високотехнологічних рішень створює передумови для формування зелених ланцюгів доданої вартості та зміцнення позицій країн на глобальному ринку. Запропоновано напрями адаптації досвіду Фінляндії в Україні з акцентом на розвиток відновлюваної енергетики, біоекономіки та цифрових рішень для екологічного менеджменту.