МІЖНАРОДНА ЛОГІСТИКА У ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИНАХ: ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ТА СИСТЕМОУТВОРЮВАЛЬНИЙ АСПЕКТИ - ГУПАЛО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто сутність міжнародної логістики у системі транснаціональних економічних відносин в умовах глобалізації світового господарства. Показано, що глобалізаційні процеси формують єдиний економічний простір, у межах якого відбувається інтеграція виробничих процесів, зростає роль транснаціональних корпорацій та посилюється значення міжнародної логістики як ключового чинника ефективного руху товарів, послуг, капіталу та інформації. Проаналізовано наукові підходи до дослідження транснаціональних структур та логістичних процесів, відображені у працях вітчизняних і зарубіжних авторів. Визначено, що міжнародна логістика трактується з позицій різних концепцій — функціональної, стратегічної та інтеграційної, що дозволяє розкрити її багатовимірний характер у сучасній економіці. Запропоновано авторське бачення сутності міжнародної логістики як комплексного процесу управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками між країнами, що забезпечує ефективний рух товарів, послуг і ресурсів у межах глобальних виробничих і торговельних систем, та охоплює планування, організацію, контроль і оптимізацію ланцюгів постачання з урахуванням економічних, правових, політичних та культурних особливостей різних держав, сприяючи розвитку міжнародної торгівлі та інтеграції національних економік у світове господарство. Систематизовано теоретико-методологічні засади міжнародної логістики, які відображаються у поєднанні підходів до управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками, оптимізації глобальних ланцюгів постачання та врахуванні економічних, правових і культурних особливостей різних країн. Представлено авторську концептуальну модель інтеграції міжнародної логістики у систему транснаціональних економічних відносин, що сприяє адаптації глобальних логістичних мереж до кризових явищ і зниженню ризиків перебоїв у постачанні. Зроблено висновок, що міжнародна логістика має інтеграційний та системоутворювальний характер, оскільки одночасно забезпечує включення національних економік у глобальний простір і формує структурну архітектоніку транснаціональних економічних зв’язків. Це визначає її стратегічну роль у зміцненні конкурентоспроможності компаній та держав, у підвищенні ефективності світових ринків і створенні умов для їх сталого розвитку.