СУТНІСТЬ ІНСТИТУЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - ГРИБ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено дослідження проблем управління інноваційним розвитком в Україні. Розглянуто значення інноваційного розвитку вітчизняної економіки на тлі політичної та економічної кризи та зроблено висновки про існування серйозних перешкод та викликів, особливо в умовах продовження війни з Російською Федерацією. Проаналізовано інноваційну діяльність промислових підприємств України в динаміці останніх років та виявлено основні тенденції до змін. Досліджено сутність поняття «інституції» та розглянуто їх основні види. Обґрунтовано доцільність запровадження комплексного підходу до управління інноваційним розвитком на основі його інституційного забезпечення. Розглянуто основні проблеми інституційного забезпечення в Україні, до яких відносяться наявність складних бюрократичних процедур для отримання дозволів та ліцензій, недостатність фінансування та податкових пільг. Визначено основні напрями формування ефективного інституційного забезпечення інноваційного розвитку. Це включає удосконалення системи правового регулювання, формування стратегії інноваційного розвитку, удосконалення податкової та кредитно-фінансової системи з врахуванням міжнародного досвіду; побудову необхідних інфраструктурних об’єктів тощо.