ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНСТРУМЕНТІВ БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ - ГОРБАЧЕНКО, Станіслав; ЧЕПУРНА, Олена; КУКЛІНОВА, Тетяна; ТАБАЛА, Ксенія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено методи оцінки ефективності маркетингових стратегій із використанням інструментів бізнес-аналітики (Business Intelligence, BI). Проаналізовано сучасні підходи до вимірювання результативності маркетингових кампаній у контексті цифрової трансформації, зокрема на основі показників ROI, ROAS, CLV та коефіцієнтів залучення клієнтів. Розглянуто функціональні можливості BI-платформ Power BI, Tableau та Qlik Sense для візуалізації та інтерпретації маркетингових даних. Запропоновано концептуальну модель інтеграції BI у процес оцінки маркетингових стратегій, що поєднує кількісні показники з якісним аналізом поведінки споживачів. Встановлено, що впровадження BI-рішень забезпечує підвищення точності прогнозування, оптимізацію маркетингових бюджетів та своєчасне виявлення неефективних каналів просування.