СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ РЕГУЛЮВАННЯ МІЛІТАРИЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ПРІНЦ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто стратегічні орієнтири державної політики України у сфері регулювання мілітаризації економіки в умовах системної безпекової кризи. Метою дослідження є визначення концептуальних засад і довгострокових напрямів державного впливу на мілітаризаційні процеси в національній економіці з урахуванням викликів зовнішньої агресії, обмежених ресурсів та інтеграційних прагнень до глобального безпеково-економічного середовища. Проаналізовано динаміку оборонних витрат, особливості їхнього впливу на бюджетну систему, пріоритети структурної трансформації економіки та інституційну здатність держави здійснювати ефективне регулювання у цій сфері. З’ясовано, що поточна модель мілітаризації залишається фрагментарною, надмірно залежною від зовнішньої допомоги і не підкріплена системною воєнно-економічною стратегією. Обґрунтовано необхідність формування цілісної, прогнозованої та адаптивної державної політики, що поєднувала б мобілізаційні завдання із стратегічними цілями сталого розвитку, інноваційного зростання та безпекової автономії. Визначено ключові стратегічні орієнтири, зокрема: посилення ролі національного ОПК, розвиток публічно-приватного партнерства у сфері безпеки, нарощування внутрішнього виробничого потенціалу, інтеграцію до міжнародних логістичних і технологічних ланцюгів, а також удосконалення інституційної моделі управління оборонною економікою. Перспективи подальших досліджень пов’язано з оцінкою ефективності реалізації цих орієнтирів у контексті міжнародної економічної співпраці та формування нових форматів безпекового партнерства.