ЕВОЛЮЦІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВНІ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ МАРКЕТИНГОВИХ ІННОВАЦІЙ У РИТЕЙЛІ - ВАСИЛЬЧЕНКО, Лідія; АХТОЯН, Арман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено еволюцію маркетингових інновацій у сфері ритейлу крізь призму технологічного розвитку та трансформації споживчих очікувань. Виокремлено п’ять ключових етапів розвитку інновацій — традиційний, мережевий, цифровий, омніканальний та інноваційно-технологічний – кожен з яких супроводжується специфічними викликами, можливостями та факторами впливу. Зроблено висновки про закономірності переходу між етапами та роль інновацій у зміні бізнес-моделей у роздрібній торгівлі. Визначено ключові напрями подальшого розвитку маркетингових інновацій, зокрема технологізацію клієнтського досвіду, інтелектуальну автоматизацію маркетингу, сталий підхід, інтеграцію Web3, розвиток соціального комерсу та застосування емоційної аналітики. Стаття має прикладне значення для фахівців з маркетингу, керівників роздрібних підприємств і дослідників, які працюють над адаптацією бізнесу до нових умов цифрової економіки.