НАПРЯМИ ІНСТИТУЦІЙНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - РУЖИЦЬКИЙ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Доведено актуальність дослідження інституційного забезпечення економічної безпеки. Результати проведеного аналізу дозволили констатувати, що в Україні на сьогоднішній день не існує скоординованого механізму регулювання економічної безпеки , органи регулювання діють за централізованою моделлю, організаційна структура та функціональна система не відповідає вимогам забезпечення економічної безпеки. Обґрунтовано стратегічні напрями нейтралізації конфліктних ситуацій та гармонізації інтересів суб’єктів забезпечення економічної безпеки, які передбачають: зміну парадигми розвитку з технократичної на екологічно безпечну; формування дієвого механізму регулювання економічної безпеки завдяки раціональному поєднанню ринкових та державних важелів впливу, спрямованих на передбачення та попередження загроз; оптимізацію інституційного забезпечення економічної безпеки . Інституціоналізація процесу забезпечення економічної безпеки включає в себе залучення широкого кола учасників разом з їх власними цілями та притаманними їм функціями. Функціонування залежить від наступних характеристик господарської динаміки: матеріальні потреби, господарські орієнтири та інтереси, визначена під їх впливом мотивація до господарської діяльності. Перш за все, суб’єктами забезпечення економічної безпеки є органи законодавчої, виконавчої та судової влади в межах своїх встановлених законом повноважень.