УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ РОЗВИТКУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - ФІЛІПОВА, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
В статті приділено увагу системі фінансового забезпечення розвитку сфери охорони здоров’я. Ефективність функціонування сфери охорони здоров’я обумовлюється вибором моделі її фінансового забезпечення. Важливим аспектом ефективності фінансової моделі є розподіл відповідальності між її ключовими учасниками. Вихідними параметрами вибору моделі фінансового забезпечення розвитку сфери охорони здоров’я є особливості історичного розвитку країни, соціально-економічного розвитку, особливості внутрішньої політики держави. Виділено функції управління фінансовим забезпеченням розвитку сфери охорони здоров’я, до яких відносять загальні функції управління та функціональний вплив на об’єкти управління. Запропоновано принципи управління фінансовим забезпеченням розвитку сфери охорони здоров’я – субсидіарності, соціальної справедливості, витрата-вигода, принцип системності, принцип збалансованості, принцип диверсифікованості фінансового забезпечення, відповідальності, гласності, результативності. Розглянуто структуру управління розвитком сфери охорони здоров’я, його рівні та управлінські технології. Встановлено, що управління фінансовим забезпеченням розвитку сфери охорони здоров’я відбувається під впливом державного та ринкового регулювання. Також визначено основні інструменти формування фінансових ресурсів – державні, страхові, податкові, фінансове прогнозування. Ключову організаційну роль в управлінні фінансовим забезпеченням інноваційного розвитку сфери охорони здоров’я відведено органам державної влади, місцевого самоврядування та іншим органам, причетним до реалізації політики сфери охорони здоров’я.