ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ЗЕД УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - НЕМЧЕНКО, Валерій; СКЛЯР, Лариса; МАКСИМЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено ключові особливості та виклики, що стоять перед зовнішньоекономічною діяльністю (ЗЕД) України в умовах глобальної нестабільності та повномасштабної військової агресії російської федерації. Авторами проведено комплексний аналіз поточного стану української зовнішньої торгівлі, використовуючи як основний інструмент SWOT-аналіз для виявлення внутрішніх сильних і слабких сторін, а також зовнішніх можливостей та загроз. Аналіз статистичних даних за 2019–2024 роки виявляє руйнівний вплив війни на ЗЕД: різке падіння експорту, особливо в металургійній галузі, та значне зростання негативного торговельного сальдо. Структура експорту продемонструвала критичну залежність від агропромислового комплексу (зернові, олії), тоді як частка продукції з високою доданою вартістю, зокрема машинобудування, скоротилася. Структура імпорту вказує на гостру потребу в паливі, машинах, обладнанні та товарах, необхідних для оборони та відновлення. У межах SWOT-аналізу визначено, що сильними сторонами України є її вигідне географічне положення, потужний аграрний потенціал та кваліфікована робоча сила. Водночас слабкими сторонами залишаються високий рівень корупції, політична нестабільність, недостатньо розвинена інфраструктура та сировинна залежність експорту. Ключовими можливостями є поглиблення інтеграції з ЄС, зростання світового попиту на продовольство та залучення інвестицій для повоєнної відбудови. Головними загрозами визнано триваючу військову агресію, посилення глобального протекціонізму та конкуренцію на світових ринках. Також наголошено на необхідності розробки комплексної державної стратегії, спрямованої на подолання внутрішніх слабкостей, диверсифікацію експорту в бік товарів із вищою доданою вартістю, модернізацію інфраструктури та максимальне використання переваг євроінтеграційного курсу для забезпечення стійкого економічного розвитку.