СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПОБУДОВИ ГЛОБАЛЬНОГО ІНФОРМАЦІЙНО-МЕРЕЖЕВОГО СУСПІЛЬСТВА - ЧЕРКАШИНА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В сучасних умовах відбувається стрімке поширення електронно-цифрових технологій, які формують основу для переходу до нового етапу розвитку світової цивілізації – цифрового (інформаційно-мережевого або платформного) суспільства. У цифровому суспільстві успішними будуть країни, які сформують найбільш дієву інфраструктуру цифрової економіки та зможуть отримувати так звані «цифрові дивіденди», тому вивчення теоретичних основ формування цифрового суспільства та практичних аспектів цифрової трансформації країни є актуальним науковим завданням. Метою даної статті є аналіз стану і тенденцій трансформації економіки України в умовах інформаційно-мережевого суспільства. У процесі дослідження використано такі методи: аналізу, синтезу, індукції, дедукції, наукового абстрагування – для аналізу та узагальнення базових понять предметної області й основних підходів до аналізу цифрової трансформації країни; статистичний метод – для аналізу стану цифрової трансформації національної економіки України у 2021-2023 рр. за допомогою глобальних індексів; графічного аналізу – для побудови таблиць, діаграм і наочного подання отриманих результатів. Дослідженням встановлено, що в Україні спостерігається динамічний розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, що пов’язано не лише із загальносвітовими трендами цифровізації усіх сфер суспільного життя населення, а також з дією воєнного стану, що викликає необхідність поширення виключно онлайн послуг (освітніх, банківських, медичних, страхових, бухгалтерських, юридичних та ін.). Однак незважаючи на це, у 2021-2023 рр. динаміка не усіх глобальних індексів цифровізації економіки була позитивною. В результаті серед європейських країн Україна належала до країн-аутсайдерів, оскільки значення більшості глобальних індексів було значно нижчим порівняно як з країнами Західної та Північної Європи, так і з країнами Центральної та Східної Європи (так званими ”постсоціалістичними країнами”). Стаття емпірична.