ОБҐРУНТУВАННЯ ПРІОРИТЕТІВ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - ГОРОДНИЦЬКИЙ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Узагальнено характеристики та уточнено склад вимог щодо управлінського забезпечення активізації інноваційного розвитку підприємства малого та середнього бізнесу. Визначено сутність індивідуальних динамічних можливостей підприємства як передумови для вибору пріоритетів активізації інноваційного розвитку підприємства малого та середнього бізнесу. Доведено, що властиві конкретному підприємству особливості вибору та впровадження інновацій являють собою прояв індивідуальних динамічних можливостей бізнесу, сформованість яких стає ключовим елементом створення оригінальних конкурентних переваг суб’єкту господарювання. Визначено особливості здійснення стратегічного планового процесу в сфері активізації інноваційного розвитку підприємства малого та середнього бізнесу. Доведено, що передумови вибору пріоритетів стратегічного вибору в сфері визначення перспектив впровадження новаторських рішень обумовлюються сукупним впливом сполученням оцінок стану факторів формування конкурентних переваг бізнесу (ринкові позиції виробника на цільовому ринку; ефективність використання ресурсної бази розвитку; фінансово-інвестиційні можливості реалізації інноваційних проектів) в контексті формування інноваційної гнучкості підприємства. Уточнено визначення економічної сутності та запропоновано опис елементів інноваційної політики підприємства.