РОЗРОБКА ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ ПРОЄКТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: ЗНАННЄВИЙ АСПЕКТ - ЧАЙКОВСЬКА, І.; ЧАЙКОВСЬКИЙ, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Розроблена економіко-математична модель формування оптимального складу команди проєкту за рівнем знань в сучасних умовах, яка дозволяє успішно реалізувати проєкт. Цільова функція передбачає максимізацію інтегрального показника для відібраної комбінації працівників одного підрозділу підприємства, котрі увійдуть в склад команди проєкту. Даний інтегральний показник є усередненим значенням відповідного рівня знань працівників по кожній необхідній області знань із врахуванням відповідного вагового коефіцієнту. При цьому враховується обмеження, що у потенційного члена команди рівень знань зі встановлених областей знань має бути не нижчим мінімального рівня, встановленого експертами. А також середнє значення групи працівників з одного підрозділу по кожній області знань має бути не нижчим середнього рівня, встановленого експертами. У разі відсутності у підрозділах підприємства працівників з відповідним рівнем знань обирається комбінація працівників з мінімальним відхиленням. Модель передбачає застосування елементів комбінаторики для визначення можливих комбінацій працівників підрозділів. Також використано знання експертів та метод Фішберна для визначення вагових коефіцієнтів областей знань. Побудована карта знань підприємства, ієрархічне дерево областей знань проєкту із використанням системи відношень переваг. Використана модифікована шкала Харрінгтона для оцінювання рівня знань потенційних членів команди проєкту. Практична реалізація моделі здійснювалася для машинобудівного підприємства, котре планує виробництво нового виду продукції. З 52 кандидатів для формування команди проєкту було обрано 23 необхідних. 4 з них потребують додаткового навчання у внутрішніх експертів, котрі є працівниками підприємства. Розроблена модель може бути використана широким колом підприємств із врахуванням специфіки їх діяльності.