ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТРАХОВОЇ МЕДИЦИНИ В УКРАЇНІ - ФІЛІПОВА, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Дана стаття присвячена імплементації страхової медицини в Україні. Розглянуто ринок добровільного медичного страхування, метою якого є забезпечення страхувальникові гарантії повної або часткової компенсації страховиком витрат, пов’язаних із зверненням до медичної установи за послугою. Представлено концептуальну схему впливу медичного страхування. Медичне страхування розвивається як окремий напрям продажу страхових послуг, спрямованих на організацію надання медичних послуг застрахованим особам. Зазначено, що обов’язкове медичне страхування є більш дієвим при формуванні фінансового забезпечення ефективного функціонування сфери охорони здоров’я. Розвиток добровільного медичного страхування дозволить застрахованим особам самостійно управляти своїм медичним забезпеченням, самостійно та отримувати необхідний перелік медичних послуг відповідно до своїх потреб незалежно від підтримки держави та діючої системи надання соціального захисту. Для страховиків популяризація добровільного медичного страхування створить додаткові можливості для нарощення страхових премій, а отже резервів отримання прибутків. Результати SWOT-аналізу створюють детальне уявлення про особливості розвитку добровільного медичного страхування та дають можливість виявити точки подальшого зростання страхового ринку. Здійснення безперервної модернізації, роботи над підвищенням ефективності страхової медицини через інноватизацію сприятиме налагодженню ефективної практики фінансування галузі охорони здоров’я та вирішенню проблем ресурсного забезпечення доступності високоякісних медичних послуг та кваліфікованої й вчасної надання медичної допомоги. Перспективи розвитку страхової медицини обумовлені наступними визначальними характеристиками зовнішнього середовища, які важливо враховувати при прийнятті управлінських рішень, зокрема: взаємообумовленість та синергія дії факторів зовнішнього середовища; нелінійність та невизначеність зовнішнього середовища; мобільність та хаотичність окремих елементів зовнішнього середовища.